Författare

Om Dan Nilsson

Dan Nilsson är född 1971 i Lund, uppvuxen i Eslöv och bosatt i Stockholm. Han har en bakgrund som journalist och tidningsmakare och är utbildad manusförfattare för film och tv.

Sin första deckare skrev han redan som tolvåring, sedan han inspirerats av en bok av Sjöwall-Wahlöö från sina föräldrars bokhylla hemma i Eslöv. Det dröjde dock många år innan Dan återupptog sitt skrivande, vilket han gjorde efter att ha undersökt prostitution i huset han tidigare bodde i. Granskningen ledde till en artikelserie i Aftonbladet, men också till debutromanen, baserad på de undersökningar han gjorde kring brottsligheten på nätet. Hans huvudperson Niklas Lund – en privatspanare som även går under namnet ”Bevakaren” – är tecknad utifrån några kontakter han fått på sajten Flashbacks forum, de som själva bedriver sina utredningar kring diverse brott.

Dan befolkar gärna sina berättelser med udda existenser och har en förkärlek för lätt skruvade situationer. Men även om han har en humoristisk underton i det mesta han skriver, så är verkligheten en stor inspirationskälla för Dan. Hans nya bok ”Jag följer dig” kom till efter att han drabbats av nerskärningar på sin tidigare arbetsplats. Funderingar kring ansvar, öppenhet och hemligheter inom den moderna företagsvärlden ligger till grund för handlingen i ”Jag följer dig”.